Bijwerken
-14
Meest recente aflevering
In gesprek met Gabriel Zucman, dé expert op het gebied van belastingontwijking en -ontduiking

In gesprek met Gabriel Zucman, dé expert op het gebied van belastingontwijking en -ontduiking

Hij is nog maar 36 jaar oud, maar wordt nu al gez…
Tijd: 1:17:37
Hij is nog maar 36 jaar oud, maar wordt nu al gezien als een van de grootste deskundigen als het gaat om de vele, vele manieren waarop (extreem) rijke mensen proberen zo min mogelijk belasting te betalen. We hadden het voorrecht om hem te mogen interviewen tijdens zijn korte bezoek aan Nederland: Gabriel Zucman.
De jonge Franse professor studeerde aan de Paris School of Economics, met ene Thomas Piketty als zijn mentor. Zijn eerste werkdag viel precies op de maandag nadat de bank Lehman Brothers was omgevallen en de financiële crisis begon. En hij is onderdeel van een hele nieuwe generatie van economen die baanbrekend onderzoek doen naar ongelijkheid.
Zelfs als je nog nooit van hem hebt gehoord, dan heb je waarschijnlijk wel een van zijn grafieken gezien – bijvoorbeeld over de dramatische groei van de ongelijkheid in de Verenigde Staten in de afgelopen vijftig jaar. Zijn cijfers zijn eindeloos geciteerd door politici als Bernie Sanders – bijvoorbeeld het feit dat de rijkste 1 procent van de Amerikanen in totaal bijna evenveel vermogen bezit als de armste 90 procent van de bevolking.
Enfin, in deze podcast gaan we behoorlijk de diepte in met Zucman. Hoe groot is de belastingontwijking en -ontduiking door de rijken? Hoe betrouwbaar zijn al die statistieken eigenlijk? En hoe kunnen we het belastingstelsel verbeteren?
Leesvoer bij deze aflevering:
• Zucman stond samen met zijn Frans-Amerikaanse collega Emmanuel Saez eerder in The New York Times als meest zichtbare en polariserende econoom van de Amerikaanse verkiezingen van 2020. (https://corr.es/43d52f)
• We bespraken kort het paper Inequality and Redistribution in the Netherlands van Wouter Leenders et al. (https://corr.es/769cd5)
• Een volledig overzicht van de inkomsten die landen mislopen door winstverschuiving is te vinden op missingprofits.world. (https://corr.es/336f39)
• Lees ook een van de eerdere artikelen van Zucman zelf, The Missing Wealth of Nations, over hoe activa van landen in het buitenland niet goed op waarde geschat worden. (https://corr.es/5d521d)
Aflevering-ID: 1000604595865
GUID: tag:soundcloud,2010:tracks/1470257779
Releasedatum: 17-3-2023 05:45:00

Beschrijving

Geregeld voeren Rutger Bregman en Jesse Frederik gesprekken over economie en politiek waarvan ze achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Die gesprekken zijn ze voor De Correspondent gaan opnemen.
Wil jij deze podcast mogelijk maken? Je kunt ook lid worden van De Correspondent voor 7 euro per maand. Als lid krijg je toegang tot nog veel meer journalistieke artikelen, podcasts en documentaires die voorbij de waan van de dag gaan. Heel erg bedankt! www.decorrespondent.nl

Recensies van klanten

Altijd interssant

 – 
odavvz
 – 
2023-03-12
Kunnen jullie een podcast houden over het boek: een beter milieu begint niet bij jezelf van Jaap Tielbeke. En/Of een interview met hem? Ga zo door. Groetjes Oda. Oda.

Top podcast!

 – 
PWMaarten
 – 
2023-03-10
Jesse is in rap tempo mijn grote held geworden! Hij legt economische concepten en ideeën op een zeer toegankelijke manier uit. Zelfs ik begrijp hem (meestal). Rutger is ook een prima kerel.

Schraalhanzen

 – 
beertens
 – 
2022-12-16
Wel gratis geld, geen gratis podcast heren? En dan zo’n opmerking in deze tijden waar heel veel mensen nauwelijks of niet rond komen. Dat deugd niet hoor.

Helder en intelligent

 – 
Els Witsenburg
 – 
2022-11-18
De aflevering van vandaag was weer top, ik hoop dat jullie nog lang doorgaan met de R&F show!

Freddie show

 – 
DavidO_82
 – 
2022-09-29
Inhoudelijk fantastisch. Freddie zou t ook goed alleen kunnen doen.

Beste (gratis) podcast

 – 
Whoompa
 – 
2022-09-25
Ik kijk er echt naar uit als ik hier weer een nieuwe aflevering van zie staan. Het is inhoudelijk zo enorm sterk. Rutger en Jesse hebben vaak al diepgaande kennis van het onderwerp en ze hebben altijd zeer boeiende gasten in het programma waar ze lekker de diepte mee induiken. Juist die diepte die je bijna nergens anders terug vindt in de podcasts maken dit zo sterk.

Zelfingenomen dommeriken

 – 
joep sinkeldam
 – 
2022-06-05
Wat een domme podcast en wat hebben de heren het met zichzelf getroffen. Om te kotsen.

Veruit mijn favoriet

 – 
XanPi
 – 
2022-04-17
Het elke keer raak! Wat een heerlijke podcast is dit! Een verrijking! En na zo veel afleveringen te hebben gevolgd … en je kan wat missen: wordt lid van de correspondent!

Elke keer een feestje

 – 
SC987
 – 
2022-03-25
Zelfs Jesse alleen met zijn superontoegankelijke afleveringen zijn de moeite waard :) Gezellig en het gaat ook nog ergens over.

Shame cultuur

 – 
TJVacker
 – 
2022-01-04
Mij ben je kwijt.

Heel slecht

 – 
emo01
 – 
2021-12-22
Onder het mom van “kijk ons eens redelijk zijn” regelmatig problematische dingen roepen.

Papa Rutger

 – 
Mr. Kaasfondue
 – 
2021-11-12
Gefeliciteerd Rutger en wat fantastisch dat jullie aandacht besteden aan ouderschap en de kindboete. De kindboete komt ook deels voort uit discriminatie, want werkgevers gokken dat ze bij nieuwe moeders wegkomen met een lagere salarisverhoging zonder dat diegene een nieuwe baan gaat zoeken. Plus er wordt gezegd, jij hebt maar een half jaar bijgedragen aan de resultaten (ivm verlof). Overigens kan je ook lang borstvoeding geven én alles echt 50/50 verdelen. Helemaal eens met Rutger dat als je maar tijd doorbrengt met een kind je vanzelf alle huiltjes leert kennen.

Leerzaam gesprek!

 – 
Utrecht63
 – 
2021-09-12
Jesse, dank je wel voor dit leerzame en goede gesprek met Herman Tjeenk Willink. Heb er veel van geleerd. Hopelijk luisteren er ook veel politici en bestuurders naar!

Rutger

 – 
Ontstoken Kalknagelriem
 – 
2021-08-11
Je begrijpt niet dat als je een religie haat, dat je gewoon vrienden kunt zijn met degenen die de religie belijden.
Je hebt daarmee een sneer uitgehaald naar alle religie haters en behoorlijk dom neergezet.
Ja, jij, Rutger, met je; je kunt geen religie haten en de mensen prima vinden. Wat een vol malloot is deze natte krant, vol nep nieuws en maoïstische schijn vrolijkheid.

Bitcoin energie

 – 
Steedy5646
 – 
2021-06-26
Podcasters hebben hun huiswerk niet gedaan. Het bitcoin mining netwerk gebruikt energie, een transactie meer of minder maakt geen enkel verschil. Het is onzin om de totale hoeveelheid energie te delen door het aantal transacties.
Daarbij kan er op het lightning netwerk oneindig opgeschaald worden tot miljoenen transacties per seconde, wat geen enkele invloed heeft op het energieverbruik van mining. Waarom “vergeten” critici altijd om mining mee te nemen in hun berekeningen? Ze zijn aan het cherry picken om hun van te voren bedachte these te onderbouwen; niet om het eerlijke verhaal te geven.
Op het moment is bitcoin verantwoordelijk voor 0,3 % van het wereldwijde energieverbruik en 0,1 % van de wereldwijde CO2 uitstoot.
Vele malen minder dan de hoeveelheid opgewekte energie die sowieso al verloren gaat na productie (33 %) of de hoeveelheid energie die verloren gaat doordat mensen hun opladers in het stopcontact laten zitten (12 %). Ook het energieverbruik van gaming, Netflix, Google datacenters en kerstverlichting is veel groter dan dat van bitcoin.
Bitcoin energieverbruik is heel zichtbaar aangezien je precies kunt berekenen hoeveel miningcomputers aanstaan, maar het is hypocriet om hierzo over op te winden, terwijl er op vele andere zaken vele malen meer verloren gaat, voor nuttelozer doeleinden.

Lekkere show

 – 
c0rresp0ndent
 – 
2021-06-17
Fijn om te luisteren. constructief en kritisch. Met een Funfact, mijn 3 jarige dochter Rutger steevast willem Alexander bij zijn aanblik op boeken of podcast. Koninklijke uitstraling. Steek die maar in je zak Rutger.

Kan beter

 – 
Vanaf het strand
 – 
2021-06-12
Je politieke analyse kan wel wat scherper, Jesse. Je zegt dat de beschikbare grond voor woningbouw tussen 1996 en 2015 amper is toegenomen. Dat kan alleen het gevolg zijn van politieke keuzes. Wie waren er in die tijd vooral aan de macht? CDA een VVD. En die gaan natuurlijk geen landbouwgrond opofferen. Jammer dat je groenlinks afkraakt met selectieve voorbeelden over studentensteden en IJburg, zo is het een eenzijdig, gekleurd en incompleet verhaal.

Nou nou Jesse

 – 
Marco R te A
 – 
2021-05-21
Toffe podcast hoor, luisteren is vaste prik.
Maar wat is Jesse de laatste tijd linkse politiek aan het af branden, op zich prima maar ik hoor niet wat een alternatief daarvoor kan zijn (huidig beleid?). En het wordt nogal akelig als hij dan steeds de term “die Jesse Klaver” gebruikt en het zo een meer persoonlijke aversie lijkt te zijn… Niet sterk.
En ja IJ-Plein is een van de eerste Rem Koolhaas projecten en los daarvan sowieso bijzonder maar kennelijk is Jesse’s architectonisch besef ergens in de 19e eeuw blijven hangen… ook niet sterk.
Misschien moet Rutger Jesse toch vaker wat repliek geven want dit soort rants zijn niet zo boeiend, tenzij je het a la van Rossem doet maar dat moet je maar kunnen.

Hmmnn.... copy paste?

 – 
rhapsody38
 – 
2021-05-08
2 keer standaard Sam Harris subjects... tja... ben nieuwsgierig welke kant dit opgaat...

Hulde!

 – 
seminary soul
 – 
2021-03-27
Top podcast 👌🏻

Aangenaam kritische interviews en analyses

 – 
DrEAMke
 – 
2021-03-20
Verre van oppervlakkig, vaak scherp, maar vrijwel altijd prettig verteerbare analyses! Ik waardeer de empatisch kijk op zaken en de ironische relativerende ondertoon.

Heldere expertise

 – 
rico_ams
 – 
2021-03-20
Deze mannen maken echt een heerlijke podcast. Verhelderende gesprekken over onderwerpen die er wel toe doen. Blij dat deze mannen van plan zijn meer gesprekken te maken.

Waardering!

 – 
Jouke D
 – 
2021-03-19
Jongens, wat ontzettend fijn dat jullie weer helemaal terug zijn! Natuurlijk luister ik altijd in de geweldige Correspondent app, maar aangezien je daar geen sterren-review in kan zetten, bij deze in de (totaal inferieure) Apple podcast app!
Jesse's uitleg over de differentiatie bij de overdrachtsbelasting is weer zo'n typisch voorbeeld van wat deze podcast zo geweldig maakt! Weer zo'n onderwerp waarbij je (ik) na het horen van de titel niet warm of koud wordt, en wat na het luisteren van jullie show achteraf weer pijnlijk duur politiek gestuntel blijkt te zijn. Ik ben zeer benieuwd wat Wouter Koolmees er volgende week over te zeggen heeft!

Bijna vaste luisteraar

 – 
Stop the advert
 – 
2021-03-15
Interessante gesprekken over politiek, maatschappij en cultuur. Beschouwend met een mening. Soms iets betweterig, maar ze zijn dan ook goed ingelezen.

Jesse!

 – 
l. partjes
 – 
2021-02-18
Ik ben gewoon stiekem een beetje verliefd op Jesse. Deze gesprekken kunnen mij niet lang genoeg duren.

Toeslagenaffaire

 – 
pietjm
 – 
2021-02-18
Dank voor de toelichting.

Leerzaam en licht van toon

 – 
51Maud
 – 
2021-02-15
Altijd boeiende onderwerpen. Op een vrolijke manier worden serieuze onderwerpen besproken. Heerlijke podcast! Ik verheug mij alweer op de volgende aflevering!

Informatief en entertaining

 – 
Drizzymccan
 – 
2021-02-06
Jesse thanks voor je humor! En beiden thanks voor de leuke informatie! Ik luister er graag naar.

De twee beste Correspondenten

 – 
Klikhiervoorvettemems
 – 
2021-01-24
Maar dan samen!

Serieus dreigement

 – 
Sushi700
 – 
2021-01-12
Wat een geniale gasten die Emil en F(elix)

Jullie worden gemist

 – 
Vaak gebruiker!
 – 
2021-01-07
Ik wacht met smacht op een nieuwe podcast. Is je boek al klaar Jesse?

Zo hadden jullie het vast niet bedoeld

 – 
Gerben45
 – 
2020-11-19
Jesse je schrijft te traag, daarom luister ik geen podcast vandaag, door literaire ambities bezweek de pedante en elitaire beschouwing van de week, enige vorm van regelmaat is fijn het gemis doet daarom een klein beetje pijn, maar zo had je het vast niet bedoeld. Tot horens!

IJzersterk

 – 
Mr Huffel
 – 
2020-11-07
Erg goede podcast. Informatief en luistert prettig weg. Af en toe ruimte voor een debat met iemand die een ander geluid geeft zou mogelijk wel interessant zijn.

Ik mis jullie

 – 
Auke Wester
 – 
2020-11-04
:’(

Lekker kritisch, Not

 – 
Doubledee83
 – 
2020-10-07
Jeg, 2 journalisten die elkaar continue aan het bevestigen zijn van hun gezamenlijk gelijk. Met halve feiten en veren in de reet steken van hun collega journalisten die ook allemaal van die ‘goede’ stukken aan het schrijven zijn.

Eindelijk weer :)

 – 
ArnoutBoer
 – 
2020-09-12
Eens met Peter.

Toppers!

 – 
Peter1tZ
 – 
2020-08-19
Hoi Rudi en Freddie, ik luister met veel plezier naar jullie podcasts. Jullie zijn top. Een maand zonder nieuwe show is echter onacceptabel. Hopelijk snel weer een nieuwe! Groet, Peter

Zo fijn dat jullie er weer zijn!

 – 
Sarah.lmn
 – 
2020-07-22
Weer een heel fijn bevlogen gesprek vol relevante informatie en een nieuwe podcast favoriet (Studio Energie; enorm dank hiervoor) erbij.

Informatief en vermakelijk

 – 
Rogiertoch
 – 
2020-07-04
Echter niet voldoende Dragonball Z referenties. Graag verbeteren!

Verslaafd

 – 
Zahra010
 – 
2020-06-16
Ik ben verslaafd aan deze podcast en voel me elke keer een stukje slimmer na het luisteren

Goede gespreksleider

 – 
Marten.............
 – 
2020-05-30
Hele interessante aflevering over de huurprijzen, met Freddie als uitstekende gespreksleider.
Doen jullie ook een editie over het nieuwe boek van Thalia Verkade?

Absolute aanrader

 – 
Marijke Otte
 – 
2020-05-30
Wij luisteren ALTIJD!!!
Genieten enorm!!!!
Leerzaam!

Top podcast

 – 
Stijn Hoogwout
 – 
2020-05-30
Interessante onderwerpen en gasten, fijne achtergronden achter alle actuele thema’s op het gebied van politiek en economie. Beide heren zijn altijd bijzonder goed ingelezen en slagen erin complexe thema’s op een begrijpelijke manier uit te leggen. Het voelt als het lezen van meerdere long reads, maar dan rustig achterover leunend in je stoel. Absolute aanrader!

Genieten

 – 
Een podcastliefhebber
 – 
2020-05-30
Heb weer genoten van je, Jesse. Uitstekend leiding gegeven ook aan het gesprek 😉

Prima!

 – 
DennisBrabant
 – 
2020-05-19
Goede podcast met een ander geluid. Onafhankelijk en kritischer dan andere journalistieke bronnen.

Rudi en Freddie show

 – 
getalllentante
 – 
2020-05-19
Zeer informatieve op feiten/data gebaseerde podcast, geen zware kost want aangenaam luchtig gepresenteerd. Niet stoppen aub!

Kappen met kappen

 – 
E_wreck12345
 – 
2020-04-18
Veel sterren en ook de thuisedities vind ik super. Goed dat jullie open blijven kijken en gasten veel ruimte bieden. Bij de uitstekende en genuanceerde gast Amrish vind ik die balans minder: vraag door en kap niet af met je eigen stokpaardjes.

Aflevering met Rosanne H

 – 
MwMott
 – 
2020-04-05
Dank je wel voor deze mooie aflevering. Vooral fijn dat iedereen kan uitpraten (dat mis ik erg in talkshows) en dat ‘moeilijke’ woorden gewoon gebruikt worden zonder dat een presentator het verkeerd moet uitleggen en dus weer onderbreekt. ;-)

Basisinkomen

 – 
Tineke van W
 – 
2020-03-18
Zal de tijd nu rijp worden voor het basisinkomen?

Erg prettig!

 – 
littlelesscon
 – 
2020-02-13
Blijvertje dit :)